Scheiden: weet wat je doet!

Voor mediators is ‘informed consent’ een belangrijk begrip: In mediation betekent dit, dat cliënten allebei heel goed moeten weten waar zij uiteindelijk voor kiezen als er een echtscheidingsconvenant wordt getekend.

Dat klinkt misschien raar….. Tenslotte, je weet toch wat je doet?

Het probleem is, dat er bij het uit elkaar gaan van mensen die ooit van elkaar hielden, veel emoties een rol spelen. Zeker als de ene ex-partner alweer een nieuwe relatie heeft, of als de ene partner bijvoorbeeld de relatie helemaal niet wil opbreken en gewoon nog veel van de ander houdt.

Schuldgevoel speelt soms een grote rol. Wat er dan kan gebeuren is dat er al snel geroepen wordt: “Hij/zij mag alles hebben…!”…

Wanneer mensen daar voor kiezen…, wie ben ik dan, als mediator, om daar wat van te zeggen?

Wel wijs ik mensen op waar zij ‘recht’ op hebben. Men moet weten waar men voor kiest of van afziet.

Ook speel ik wel eens ‘advocaat van de duivel’: “Stel, je geeft bijvoorbeeld het huis aan je vrouw en laat aan haar ook het spaargeld. Jij bent tenslotte verliefd en gaat verder met je nieuwe vriendin…”. Zo wordt het geregeld. Een half jaar later is jouw relatie uit. Ondertussen heeft je vrouw een nieuwe vriend en trekt daar bij in. Ze verkoopt het huis en stuurt jou een kaartje met ‘nog erg bedankt!’ er op.

Weet je dus wel zeker dat je het zo wilt regelen…??