Allemaal therapeut…

Ik kwam onlangs een oude vriend van mij tegen. Ik kende hem vanuit de tijd dat hij zijn inkomen verdiende met een ballonnen-act, die hij voornamelijk op bedrijfs-, en kinderfeestjes ten toon spreidde. “Wat doe je tegenwoordig?”, vroeg ik hem. Zonder blikken of blozen vertelde hij dat hij werkte als psychotherapeut.

Ik was nogal verbaasd. Ik had geen idee van het feit dat hij een dergelijke achtergrond had. Met wat doorvragen bleek die achtergrond ook voornamelijk te bestaan uit zijn ruime ervaring met mensen in het algemeen (door dat ballonnen blazen), en zijn – zichzelf toegedichte – bijzondere kwaliteiten op het gebied van de psyche van de mens. Enige opleidingsachtergrond was er niet, nee…

Even later trof ik een ex collega psychiatrisch verpleegkundige. Hij was nu ‘sociotherapeut’. Een bevriend maatschappelijk werkster was opeens ‘relatie-, en gezinstherapeut’.

Ook zie ik dat veel mediators zich tegenwoordig de titel ‘therapeut’ geven.

Hoe zit dat nou met ‘een therapeut’?

Definities van het woord therapie zijn onder meer:

  • een onderdeel van de geneeskunde dat zich bezighoudt met behandeling of genezing van ziekten of de verlichting van symptomen;
  • de toepassing van inzichten uit de therapie op een bepaalde ziekte of een bepaald symptoom;

Het gaat in de definities vooral over ‘geneeswijzen’, ‘behandelmethodes’, na het stellen van een diagnose. Je kunt dan denken aan een ergotherapeut, een fysiotherapeut, of –inderdaad- aan een sociotherapeut. Een sociotherapeut zou dus in staat zijn de samenleving te diagnosticeren en daar een behandeling voor weten…?? Ik vind het knap!

Therapeuten die zich met de ‘psyche’ van mensen bezighouden noemen we dus psychotherapeuten.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) valt daar zoal onder:

  • cognitieve therapie
  • psychoanalyse
  • relatie- en gezinstherapie / systeemtherapie

Volgens het NVP kan iemand die op een Universiteit is afgestudeerd in psychologie, geneeskunde, pedagogische wetenschappen of geestelijke gezondheidskunde een opleiding van nog eens 4 jaar gaan volgen om te worden opgeleid tot psychotherapeut.

De opleiding tot psychotherapeut is in handen van opleidingsinstellingen die daartoe door de minister zijn aangewezen. Erkende psychotherapeuten staan ingeschreven in het door de overheid beheerde BIG-register, onderdeel van het Agentschap Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (www.psychotherapie.nl).

‘Therapeut’ is niet een beschermde titel of beroep. We mogen ons allemaal ‘therapeut’ noemen.

MfN Gecertificeerde mediators vinden het erg vervelend en misleidend als amateurs zich ‘mediator’ noemen; het is slecht voor de markt, en je houdt je hart vast voor de cliënten die met dergelijke amateurs te maken krijgen.

Een therapeut, die zich zonder erkende scholing begeeft op het gebied van de psyche van individuen (ook die in een relatie of gezinstherapie) vind ik ook bedenkelijk.

Tja… ik wil niemand te kort doen. Maar…, zou je naar een ‘dokter’ gaan die geen medicijnen heeft gestudeerd??