Alimentatie berekenen

“Alimentatie berekenen is geen exacte wetenschap. Sterker nog…, het woord ‘alimentatie’ staat niet eens in de wet. De wet heeft het over een ‘onderhoudsplicht’. In de wet is niet bepaald hoeveel men moet bijdragen aan de onderhoudsplicht. Wel zijn er ‘richtlijnen’, de zogenaamde TREMA-normen…”

Zo begint mijn onlangs afgeronde 2-daagse specialisatie-cursus ‘alimentatie berekenen’.

De regelgeving rond kinderalimentatie veranderde per januari 2015, dus reden om mij maar weer eens te verdiepen in dit onderwerp.

Bij mensen die in een echtscheiding terechtkomen is er vaak grote onzekerheid over hun economische positie: Waar moet ik van gaan leven? Wat kost het mij aan alimentatie? Wat zijn de kosten van de kinderen?

Ik krijg daarom vaak de vraag of ik een alimentatieberekening wil maken.

Dat klinkt simpeler dan het is:

Ik zie regelmatig in mijn praktijk dat de uitkomst van een alimentatie-‘rekenprogramma’ niet de uitkomst wordt van wat cliënten uiteindelijk met elkaar afspreken. Dat kan meerdere redenen hebben.

Een paar voorbeelden:

  • Soms is het inkomen van beide partners zo laag, dat er geen ‘draagkracht’ is om een alimentatiebedrag vast te stellen. Zo kwam er eens een man bij mij in mediation, die met de uitdraai van de alimentatieberekening van de advocaat stellig beweerde dat hij niets hoefde te betalen. Ik wees hem er op dat zijn vrouw een nog lager inkomen had. Hij snapte dus ook wel, dat zij dan al helemaal niets hoefde te betalen. Het echtpaar had minderjarige kinderen. “Toch kosten de kinderen geld”, zei ik. Ook dat snapte hij. “En wie gaat die kosten dan nu betalen?? Jouw advocaat??”.
  • Een echtpaar gaat uit elkaar. Twee pubers nog thuiswonend. De vrouw kan op haar inkomen nooit de hypotheek op haar naam krijgen. De man wel. Beide vinden het erg belangrijk dat de kinderen in ‘hun’ huis kunnen blijven wonen. Als we de alimentatie gaan berekenen volgens het normale model, komt er een probleem; de man kan niet zowel de vastgestelde alimentatie betalen, als ook de volledige hypotheek op zich nemen. Een alternatief is: het huis verkopen. Dat willen beide partners niet. Er wordt uiteindelijk een ‘deal’ gemaakt; zo lang de kinderen nog thuis wonen betaalt de man minder partneralimentatie, zodat ze het huis aan kunnen houden.

Alimentatie vaststellen met elkaar is inderdaad geen exacte wetenschap; Het is niet alleen berekenen volgens de TREA-normen. De normen zijn vaak veel meer een goede basis om samen te onderhandelen.

Sterk advies: Doe dit dus nooit ‘online’. Kom er samen over praten!