Advocaat of mediator inschakelen?

Bij een scheiding moeten allerlei zaken geregeld worden. Wie blijft in het huis wonen? Hoe worden bezittingen verdeeld? En welke regeling wordt er getroffen voor de kinderen? Het inschakelen van een advocaat kan hierbij een goed idee zijn, maar steeds meer mensen kiezen voor een mediator in plaats van een advocaat.

Verschil tussen mediator en advocaat
Wat een advocaat te bieden heeft is iedereen wel bekend; je hebt een conflict met iemand en de advocaat helpt jou in de (juridische) strijd tegen de ander. De advocaat dient jouw belang! Uiteindelijk staan er twee advocaten voor de Rechter, die beslist over de zaak van de twee cliënten. Door alleen jouw belangen te behartigen zet een advocaat de verhoudingen op scherp en belandt je vaak in een ‘win or loose’ strijd.

Een mediator is er niet alleen voor jouw belang, maar ook voor het belang van je partner. De uitkomst van een mediation is een document waar jullie allebei achter kunnen staan. Of in ieder geval mee kunnen leven. Het grote voordeel hiervan is, dat jullie in de toekomst waarschijnlijk beter met elkaar om kunnen gaan, dan wanneer een Rechter voor jullie heeft beslist en bijvoorbeeld een van de twee partijen daar nog steeds heel kwaad over is.

Zeker als er bij een scheiding kinderen in het spel zijn is het heel belangrijk dat je met elkaar door een deur kunt gaan. Als de boosheid blijft… tja, dat merken de kinderen ook. En die willen papa noch mama afvallen.

De mediator als derde partij
Een mediator beslist niks voor zijn cliënten en is er ook niet voor een cliënt. De mediator treedt op als een neutrale derde partij en helpt beide cliënten met de communicatie en de onderhandelingen. Niet de mediator bepaalt wat er afgesproken wordt. Hij/zij helpt met afspraken maken waar beide cliënten achter kunnen staan. Natuurlijk worden wel de grenzen van de wet daarbij aangegeven.

Een mediator kan natuurlijk niet helemaal de boosheid of het verdriet wegnemen. Wel kan hij er voor zorgen dat er open over de situatie gesproken wordt. En –vooral- er kan naar de toekomst gekeken worden: Hoe willen jullie in de toekomst met elkaar (en samen met de kinderen) omgaan? Hoe denken jullie weer naar ‘geluk’ te kunnen komen? Wat verwacht je daarin van de ander? Welke afspraken moeten daarover gemaakt worden? Dat gaat een stuk verder dan wat een advocaat doorgaans kan of wil bieden.

Waar advocaten de verhoudingen op scherp zetten om zoveel mogelijk voordeel te behalen voor de eigen partij, zoekt een mediator meer naar ‘common ground’, zodat je ook na de scheiding nog een leefbare situatie hebt.

Wil je meer weten over wat een mediator voor jou kan betekenen? Bel vrijblijvend naar 06 125 264 83.